Akkerranden
in Het Zwiepse Broek
Samen de biodiversiteit bevorderen. Dat is ons belangrijkste doel.
Samenwerking tussen burgers, wildbeheerders en boeren om
het voedselaanbod voor insecten, het lokale wild en vogelsoorten te vergroten.
Akkerranden 2024
Dit is wat we doen:
Zaaimengsels uitzoeken en bestellen
Deelnemers benaderen
Gezamenlijke zaaidag organiseren met trekker, frees en zaaiers; in 2024 doen we dat op zaterdag 20 april
Fietsavond organiseren voor de deelnemers in de maand juli ; zo kunnen we in het bloeiseizoen elkaars akkerrand bewonderen.
Observatie en monitoring flora en fauna in Het Zwiepse Broek
Zaaimengsels
We kiezen bewust voor éénjarige soorten. Dit voorkomt verwildering en een te grote “onkruid” druk op de omliggende percelen. Na meermaals gebruik van een stuk land merken we dat eerdere soorten ook weer terugkomen.
Iedere deelnemer is vrij om zijn zaaigoed te kiezen (laagdrempelig). In de praktijk zien we dat relatief voor veel vierkante meters het patrijsmengsel wordt gekozen. De overige mengsels zijn bloemenmengsels die zeker ook voor de insecten, wilde bijen en hommels erg welkom zijn.
De afgelopen jaren is 10 kg zonnebloemen (Peredovic, erg nectarrijk) door alle mengsels gemengd. Tevens gaat door ieder mengsel een aandeel granen (Zomer Haver, Zomer Rogge, Zomer Tarwe, Zomer Gerst, etc.). En vanaf 2023 wordt ook Ganzenbloemzaad toegevoegd.
Financiering
Vanaf het begin van het project financiert de gemeente een deel van de kosten en dragen de deelnemers bij; ook van de firma Hoftijzer en de zadenleverancier ontvangen we een bijdrage.
Op basis van het Biodiversiteitsplan van de Gemeente Lochem - Lochem Natuurlijk - Kansen benutten voor biodiversiteit - ontvingen we van de gemeente ook voor 2024 subsidie.
zie gemeente Lochem
In 2024 heeft een aantal vrijwilligers meegewerkt aan de Barchemse Rommelmarkt om op die manier de stichtingskas "te spekken".
Voor de komende jaren gaan we op zoek naar donateurs en sponsoren en andere vormen van financiering om het project te kunnen voortzetten.