voorjaar 2025 - uilen en torenvalken in Zwiepse Broek
Samen de biodiversiteit bevorderen. Dat is ons belangrijkste doel.
Samenwerking tussen burgers, wildbeheerders en boeren om
het voedselaanbod voor insecten, het lokale wild en vogelsoorten te vergroten.
Dit is wat we doen:
Zaaimengsels uitzoeken en bestellen
Deelnemers benaderen
Gezamenlijke zaaidag organiseren met trekker en frees. In 2025 doen we dat op zaterdag 19 april.
Fietsavond organiseren voor de deelnemers eind juni/begin juli ;
zo kunnen we in het bloeiseizoen elkaars akkerrand bewonderen.
Observatie en monitoring flora en fauna in Het Zwiepse Broek
We kiezen bewust voor éénjarige soorten. Dit voorkomt verwildering en een te grote “onkruid” druk op de omliggende percelen. Na meermaals gebruik van een stuk land merken we dat eerdere soorten ook weer terugkomen.
In 2025 bestaat het zadenmengsel uit een combinatie van de zadenmengsels uit voorgaande jaren. Met granen- en bloemenmengsels die zeker ook voor de wilde bijen en hommels en andere insecten erg welkom zijn.
De afgelopen jaren is 10 kg zonnebloemen (Peredovic, erg nectarrijk) door de mengsels gemengd. en ook een aandeel granen (Zomer Haver, Zomer Rogge, Zomer Tarwe, Zomer Gerst, etc.). En vanaf 2023 werd ook Ganzenbloemzaad toegevoegd.
2025 wordt het eerste jaar dat de stichting het akkerrandenproject samen met de deelnemers zelf kan bekostigen.
In 2024 heeft een aantal vrijwilligers namens de stichting meegewerkt aan de Barchemse Rommelmarkt om op die manier de stichtingskas "te spekken".
Voor de komende jaren hopen we de financiering rond te krijgen met de inzet van onze vrijwilligers bij de Barchemse Rommelmarkt en enkele sponsoren.
Mocht dit onverhoopt anders gaan dan verwacht dan hopen we dat we opnieuw een beroep kunnen doen op subsidie van de gemeente Lochem op basis van het Biodiversiteitsplan - Lochem Natuurlijk - Kansen benutten voor biodiversiteit -
zie gemeente Lochem