voorjaar 2025 - uilen en torenvalken in Zwiepse Broek
Word donateur van de stichting of word als bewoner van het Zwiepse Broek deelnemer in het akkerrandenproject.
Een andere manier om geld in het laadje te krijgen is om als vrijwilliger namens onze stichting mee te helpen met de Barchemse Rommelmarkt. De opbrengst van de Rommelmarkt wordt na aftrek van kosten verdeeld over de deelnemende verenigingen naar gelang de inzet van de vrijwilligers.
Onze bloeiende akkerranden bevorderen de biodiversiteit. Wilde bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen vormen de basis van de natuur en ze zijn bovendien een goede indicator voor de kwaliteit van de natuur.
Waar veel wilde bestuivers leven, zijn ook de levensvoorwaarden voor veel andere dieren en planten goed.
Ons doel is dat burgers, wildbeheerders en boeren in ons gebied de handen ineen blijven slaan om het voedselaanbod voor insecten en vogelsoorten - zoals de patrijs - te vergroten.
Dat kan met het inzaaien van stroken en percelen met zowel bloemenmengsels als mengsels met granen, zoals haver, bladrammenas en zomertarwe.
FINANCIERING
Om deze activiteiten te kunnen financieren, is de stichting opgericht. Die zorgt voor het financiële en administratieve beheer.
Zo is het ook mogelijk om fondsen te werven en subsidies aan te vragen,
Ook in 2024 kregen we van de gemeente Lochem weer voldoende subsdie voor het akkerrandenproject. Samen met de bijdragen van de deelnemers en met de donaties van het ingehuurde Loonbedrijf Hoftijzer en zadenleverancier Hofman kon het akkerrandenproject 2024 afgerond worden.
Als we niet goed voor de natuur zorgen, zijn er veel zeldzame dier- en plantsoorten die het niet gaan redden in ons land.
Terwijl ze hier al duizenden jaren leven.